Natuurlijk hoef ik u niet te vertellen dat de fossiele brandstoffen die wij vandaag de dag gebruiken slecht voor het milieu zijn. Veel mensen willen daarom ook wel overstappen op duurzame energie. Een veel \opkomende vraag is dan weer wat de mogelijkheden zijn. In de wereld zijn we nog lang niet ver genoeg om zonder fossiele brandstoffen energie op te wekken. Wel kunt u in Nederland uit steeds meer duurzame opties kiezen. Zo zijn er de elektrische auto en zonnepanelen. Een nadeel van duurzame energie is dat er geen constante aanvoer is. Later in deze blog zal ik hier meer over uitleggen. Ook is het belangrijk dat de kosten niet te hoog zijn in combinatie met het voordeel van duurzaamheid.

Duurzame energie geeft geen constante aanvoer

Zoals al kort uitgelegd kan je met duurzame energie geen constante en stabiele aanvoer van stroom verkrijgen. Tot nu toe is kernenergie de meest constante vorm van duurzame energie die er bestaat. Echter is deze duurzame methode risicovol. Wanneer er iets misgaat met een kerncentrale heeft dit afschuwelijke gevolgen. Denk hierbij maar aan Fukushima of Tsjernobyl. Om deze reden worden het aantal kerncentrales verminderd. Het grote probleem met duurzame energie is dus dat als het niet waait of zonnig is heb je geen stroom. Daarom is water een goede duurzame energiebron. Door middel van water in beweging te krijgen kan je stroom opwekken. Echter is bij deze methode ook weer een nadeel: het rendement. Het rendement wat wordt verkregen met duurzame stroom is simpelweg te laag om Nederland te kunnen voorzien.

Hoge kosten duurzame oplossingen

Een belangrijke factor voor de doorsnee Nederlands huishouden is de investering zelf. Voor een aantal zonnepanelen betaalt u al tienduizenden euro’s. De investering duurt een aantal jaren voordat het zich terugverdient heeft. Veel Nederlandse gezinnen kunnen dit geld gewoon niet missen. Ten slotte is er nog de optie op een duurzame auto. De meest duurzame optie voor een auto is een elektrische auto. Deze auto’s rijden enkel met elektriciteit als bron van energie. Met deze auto’s is het alleen weer het geval dat de kosten te hoog zijn. Een elektrische auto verdient zich dan ook alleen terug wanneer u veel rijdt.