Energieleveranciers. Bijna iedereen in Nederland heeft met ze te maken. Ze bellen je op onverwachte momenten om je een aanbieding te doen die je niet kunt weigeren. Maar hoe weet je nou of je van al die energieleveranciers de juiste voor jouw situatie hebt gekozen? Of gaat kiezen? Hieronder probeer ik je wat tips te geven. Al is voor mijzelf de eeuwige struggle waarschijnlijk binnen een jaar voorbij: ik verhuis dan naar een nul-op-de-meter-woning!
Energieleveranciers

Wat doen energieleveranciers eigenlijk?

Je zou denken dat energieleveranciers energie leveren. Ja toch? Nou, nee dus. Energieleveranciers kopen voor jou gas en stroom in. De netbeheerders zorgen voor de levering van jouw gas en stroom. Energieleveranciers zorgen voor de administratieve afhandeling van jouw aankopen. Ook de voorschotten, jaarrekeningen en naheffingen worden door hen verzorgd.

Loont het om wisselen tussen energieleveranciers?

Overstappen kan zéker de moeite waard zijn. Veel energieleveranciers bellen je eens in de zoveel tijd op met een fantastische aanbieding. Vaak komt daar een flinke geld terug actie bij kijken. Of bijvoorbeeld een slimme thermostaat, energiezuinige lampen of zelfs advies over de isolatie van je woning. Toch moet je je daar zeker niet blind op staren. Je kunt natuurlijk overstappen als je een goede aanbieding gedaan wordt, maar let vooral op de kosten per kubieke meter (gas), per kilowattuur (stroom) en de kosten voor het transport van gas en stroom. Je wilt natuurlijk zeker weten dat je niet meer gaat betalen dan je deed. Dan kan zo’n leuke aanbieding toch nog flink in de papieren lopen. En dat is natuurlijk het laatste wat je wilt bereiken met een overstap. Zo’n energiezuinige lamp is leuk, maar is het niet goedkoper om die zelf aan te schaffen? Blijf dus vooral kritisch, hoe vriendelijk de persoon aan de telefoon ook is.

Kan ik nog afzien van overstappen naar een andere energieleverancier?

In principe doe je een mondelinge toezegging als je aan de telefoon akkoord geeft voor een wisseling van energieleveranciers. Je krijgt echter altijd nog zeker 10 werkdagen om van gedachten te veranderen zonder dat dat je geld gaat kosten. Energieleveranciers zullen altijd nog informatie opsturen na het telefoongesprek. Je hebt dus nog ruim de tijd om alle cijfers op een rijtje te zetten en uit te rekenen of die nieuwe leverancier echt bij jou past. Vergeet bij deze berekeningen ook niet om eventuele overstapkosten mee te nemen. Overstappen aan het eind van een contractperiode is meestal kosteloos.