Wegens de toenemende vraag naar groen gas in Nederland heeft energiebedrijf Essent besloten gas te gaan importeren vanuit nabije landen, om te beginnen vanuit het Verenigd Koninkrijk. De productie in ons eigen land van energiebedrijven blijft namelijk ver achter waardoor er niet aan de behoefte voldaan kan worden. Helemaal niet nu Essent met ProRail en de NS is overeengekomen hun kantoren, stationsgebouwen en wissels te verwarmen met groen gas.

Grote vraag naar groen gas

Nederland wil steeds meer groen gas gebruiken, maar de productie ervan in ons eigen land is te laag voor energiebedrijven om de vraag te kunnen bijbenen. En de verwachting is dat het tekort in de toekomst alleen maar toeneemt, voornamelijk wegens het gebrek aan de beschikbaarheid van grondstoffen die essentieel zijn om groen gas te maken. Daarom heeft energieleverancier Essent besloten om in te zetten op het importeren van groen gas uit ons omringende, betrouwbare landen. Gestart wordt met het fysiek importeren van groen gas en de bijbehorende certificaten uit het Verenigd Koninkrijk. Het energiebedrijf doet daarvoor zaken met verschillende biomassacentrales en na verschillende tests met het fysieke importeren, is men onlangs begonnen met de daadwerkelijke levering.

Leidende rol energieleverancier Essent

Met het oog op de Nederlandse klimaatdoelstellingen moet de voorziening van energie duurzamer worden. Essent werd vorig jaar nog gekwalificeerd als ‘vervuiler’ in een gerenommeerd onderzoek door de Consumentenbond. Onder meer vanwege het te weinig inzetten op hernieuwbare energie en het nog steeds produceren van een grote hoeveelheid fossiele energie. De energiemaatschappij wil nu een leidende rol spelen in de transitie naar groene energie en zet fors in op duurzaam gas in Nederland. Met de overeenkomst tussen NS en ProRail heeft Essent al een goede stap gezet naar het inperken van de Co2-uitstoot en het verder ontwikkelen van de groene gasproductie in Nederland.

Energiebedrijven voldoen aan de vraag naar energie

Het energiebedrijf zal op jaarbasis ongeveer 20 miljoen kuub Brits groen gas naar Nederland halen. Op dit moment wordt in Nederland per jaar zo’n 80 miljoen kuub geproduceerd, waarvan Essent voor ongeveer 20 miljoen kuub verantwoordelijk is. Zij schat de totale vraag naar groen gas in Nederland op zo’n 100 miljoen kuub.

ProRail en NS gaan voor groen gas

Alle stations, wissels en kantoren van zowel ProRail als de NS dienen aankomende jaren verwarmd te gaan worden met het groene gas van Essent. Het streven van de Nationale Spoorwegen en de spoorwegbeheerder is dat in 2020 al het gas afkomstig is uit biomassa bestaande uit hernieuwbare grondstoffen zoals gft-afval, mest, rioolslib en landbouwgewassen.