Sinds Trump in Amerika aan de macht is gekomen is het onderwerp ‘duurzaamheid’ weer veelgenoemd. Trump geeft namelijk aan niet te geloven in klimaatopwarming. Omdat wij niet in de woorden van de president geloven gaan we het vandaag hebben over duurzame vervoersmiddelen, en om specifiek te zijn; de fiets!

Omdat een fiets zich puur voortbeweegt uit menselijke krachtsinspanning is het een zeer duurzaam vervoersmiddel. Alleen als je van plan bent om elke dag de auto te laten staan is het handig om een aantal dingen op papier te zetten.

Waar moet je op letten?

Als je in de stad woont komt het regelmatig voor dat je fiets gestolen wordt. Om elke keer een nieuwe te kopen is niet bepaald duurzaam. Al dat metaal en rubber moet tenslotte ergens van worden geproduceerd. Zorg daarom voor goede fietssloten met een certificering van minimaal art. 3.
Ook kan het handig zijn om een extra fietsslot aan te schaffen. Dieven zullen je fiets niet proberen te stelen als het ze teveel tijd kost. Tijd is namelijk risico.

E-bike, duurzaam of niet?

Vaak hoor je dat de e-bike super duurzaam is en dat er misschien zelfs subsidie op moet komen. Maar is de elektrische fiets echt zo duurzaam? Het antwoord is ja, maar ook een beetje nee.
Elke E-bike heeft namelijk een accu. En accu’s zijn zeer schadelijk voor het milieu. Hiermee willen we niemand ontmoedigen om duurzaam bezig te blijven. Het alternatief, de auto, is namelijk nog veel schadelijker. Voor kleine afstanden is zo een elektrische fiets echter helemaal niet handig. Dus fiets je binnen 25 minuten naar werk? Gebruik dan lekker een normale stadsfiets.

Wat neem je mee?

Als je voorheen met de auto of trein reisde zal het even wennen zijn dat je niet zo veel spullen mee kan nemen als eerst. Zorg daarom voor een goede rugzak waar lekker veel in kan. Een inhoud vanaf 30 liter is een goede maatstaf. Draag je belangrijke documenten mee? Dan is het handig om een waterdichte rugtas aan te schaffen?

Wat is jullie mening over dit onderwerp? Gaan jullie zelf ook lekker duurzaam naar werk of ben je goed bezig op andere manieren voor het milieu? Wij horen het graag!