Het grootste energiebedrijf van Duitsland, Eon neemt afscheid van haar kolen- en gascentrales. De vervuilende onderdelen worden van het bedrijf gescheiden en vervolgens ondergebracht onder een nieuwe onderneming, genaamd Uniper. Uniper is onder meer eigenaar van de kolen- en gascentrales in Nederland en is daarmee een grote leverancier van energie aan de Nederlandse zakelijke markt. Eon gaat zich daarentegen volledig richten op de verdere ontwikkeling van wind- en zonne-energie.

De opsplitsing zorgt er eigenlijk voor dat de twee aparte bedrijven opgeteld meer waard zijn dan een gezamenlijk bedrijf. Voorheen was Eon als geheel 15,9 miljard euro waard, na de splitsing leggen beleggers voor Eon en Uniper samen 17,4 miljard euro op tafel.

Kolencentrales overbodig

De prijzen voor elektriciteit zijn de afgelopen jaren flink afgenomen. Het aandeel in wind- en zonne-energie is mede door subsidies fors toegenomen. Verwacht wordt dat kolencentrales in de toekomst zo goed als overbodig zijn. Er wordt dan enkel nog een beroep gedaan indien er door omstandigheden tijdelijk niet genoeg zon- of windenergie beschikbaar is.

Kolencentrales zijn traag in de opstart en zullen onder meer door milieumaatregelen uiteindelijk verdwijnen. Sommige gascentrales zijn naar verwachting langer nodig om de dalingen in duurzame energie op te vangen, maar dat maakt ze nog niet rendabel.